Veel spreekwoorden, gezegdes of uitdrukkingen zijn ook gekoppeld aan onze organen. Bijvoorbeeld de lever, longen, gal, nieren en maag. Qua eten hebben onze organen het regelmatig te verduren. Maar ook spreekwoordelijk wordt er nogal wat weggeslikt richting de organen.

Iets op je lever hebben bijvoorbeeld; iets willen uiten wat je dwars zit en gezegd moet worden. Of, dat ligt mij als een steen op mijn maag; dat is een groot probleem waar ik geen oplossing voor weet. Met hart en nieren; volledig. En wat dacht je van: je gal spuwen; alle lelijke dingen zeggen die in je opkomen (Maar wat we vooral in gedachte doen). 

Ik geloof dat het lichaam een groot zelf genezend vermogen heeft, en dat het uiten van gevoelens zoals boosheid, verdriet, frustraties, schaamte, et cetera, ook een helende werking heeft op je algehele gesteldheid. Als je dingen opkropt zet het zich vast in het lijf. Dat geeft een “unheimisch” gevoel.

Ieder mens loopt vroeg of laat tegen gevoelens aan die niet prettig zijn. Je kunt in je leven een periode hebben waarin het minder gaat of je niet lekker in je vel zit. Vaak gaan we, om dat vervelende gevoel niet te hoeven voelen, naar ons hoofd. Gedachten die dan voorbij komen zijn; ach, het valt allemaal wel mee, niet zeuren maar doorgaan, even mijn schouders eronder zetten, er zijn ergere dingen of het gaat wel weer over. Vaak zijn dit zinnetjes die je vroeger al mee gekregen hebt van bijvoorbeeld je ouders. Afleiding zoeken is ook een manier om voorbij te gaan aan je eigen (ingewikkelde) gevoelens. Je telefoon pakken bijvoorbeeld en al scrollend bezig gaan met de buitenwereld in plaats van je eigen binnenwereld is een mooi voorbeeld.

Wanneer je je gevoelens wel durft toe te laten en er bij stil gaat staan wat er speelt in je lijf, dan ontdek je wat je werkelijk dwars zit. Je zult zien dat wanneer je je kwetsbaar op durft te stellen en je gevoelens uit, je meer ruimte ervaart in je lijf. Het lucht op. Het woord zegt het al; opluchting zorgt ervoor dat energie weer kan gaan stromen.
Het is de kunst om je innerlijke gesteldheid serieus te nemen en het op tijd te onderhouden zoals je ook je auto een APK geeft. Je hebt maar één lichaam, één geest. Dat snakt naar bewust zijn om volledig te kunnen leven zodat jouw binnenwereld het best matcht met jouw buitenwereld.

Foto: Lea Sas Photography

 

 

Share This