Seizoenen zijn de natuurlijke wereldklok en het ritme van de wereld. Equinox en de zonnewende vormen de twee hoofdverdelingen van de seizoenen, die zich verder verdelen in vier seizoenen. Hetzelfde seizoensgebonden fenomeen wordt aangetroffen in het lichaam van elk wezen dat in deze wereld leeft. Tibetaanse geneeskunde en boeddhistische tantra’s verklaren dat de externe seizoenen bestaan ​​vanwege de zonne- en maansystemen.  Evenzo weerspiegelen de interne zonne- en maankanalen het fenomeen en geven ze de interne seizoenen. Er word veel geschreven over de seizoenen en de invloed van o.a. De maan op onze gesteldheid, maar wat zijn de effecten op ons lichaam en geest en hoe kun je deze kennis preventief inzetten?

In dit blog bericht kun je lezen hoe de seizoensgebonden invloed op het menselijk lichaam / geest werkt en daarmee de algehele gezondheid werkt.

De externe aardrotatie is het leven van de aarde en wind is de ademhaling. Temperatuur is zijn levensenergie, mens en dier zijn producten. De temperatuur en wind zorgen ervoor dat de wereld om de zon beweegt.  Door de veranderingen tussen aardrotatie en zon stijgt of daalt de temperatuur, kunnen de vier belangrijkste seizoenen van lente, zomer, herfst en winter ontstaan.

In het Tibetaanse medische systeem zijn deze vier seizoenen bovendien in zes verdeeld. Elk seizoen heeft twee maanden. Het concept van zes seizoenen is gerelateerd aan de veranderingen van de subtiele elementen energie en kwaliteiten van lichaam en voedsel in andere kwaliteiten, volgens het dominante element van het seizoen. De gedetailleerde informatie en de rotaties van de zon, maan, aarde en hun invloed kunnen worden geleerd uit de traditionele astrologie en astronomiesystemen. 

De stijging van de temperatuur op aarde wordt ‘lenteseizoen’ genoemd (wat traditioneel het begin van het aardse leven betekent) en de temperatuurpiek vindt plaats in de zomer. Rijping of bloei van bomen vindt plaats in de herfst en slaap of energieconcentratie in de aarde wordt winter genoemd. Hun weerspiegeling is terug te vinden in alle aspecten van levende en niet-levende wezens. Wedergeboorte, volwassenheid, ouder worden en sterven zijn natuurlijke verschijnselen en maken deel uit van de natuurlijke evolutie van de macrokosmos en microkosmos. Daarom is de invloed van de seizoenen op de mens en de kwaliteit van het voedsel krachtig. Biologisch-dynamische landbouw (ook wel biodynamische landbouw) is een vorm die gestoeld is op de antroposofische principes van Rudolf Steiner. Er wordt een holistische kijk op de natuur en het boerderij leven gehanteerd. De natuur wordt gezien als een verbonden geheel. In deze vorm van landbouw word gebruik gemaakt van o.a de stand van de zon en maan en bijhorende krachten die de energie en daarmee voedingswaarde van voedsel beïnvloed en kan bekrachtigen. In de Tibetaanse geneeskunde worden seizoenen beschouwd als een van de fundamentele factoren in etiologie en pathologie, en een krachtig instrument bij de preventie van ziekten.

DE SEIZOENEN
De zes seizoenen (elk met twee maanden), of twaalf maanden, hebben betrekking op de aarde, en de twaalf dierenriemhuizen (horoscopen / sterrenbeelden) hebben betrekking op de lucht. Het zijn de kosmische klokken. Seizoenen beïnvloeden van nature het menselijk lichaam en laten ziekten verschijnen en verspreiden onder drie aspecten of stadia: de ziekte kan toenemen (accumulatie), symptomen vertonen (manifestatie) of afnemen (pacificatie) onder de seizoensinvloeden. Het leven van de mens wordt bepaald door de seizoenen, aangezien de kracht en temperatuur van de seizoenen automatisch het natuurlijke dieptepunt van het lichaam veranderen. Door de tijdcycli brengen seizoenen geboorte, levensonderhoud, veroudering en ook dood. Met de juiste kennis van seizoenen kan men de juiste manier van dieet en gedrag volgen die een stabiele gezondheid kunnen harmoniseren en behouden. Vooral de manifestaties van constitutionele stoornissen zullen afnemen door het volgen van het juiste dieet en gedrag.  Daarom is volgens de Tibetaanse geneeskunde een aangepast seizoensgedrag erg belangrijk om ziekten te voorkomen, de lichaamsvochten te harmoniseren en de energiecyclus in het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen.  Het zomerseizoen van dit jaar 2020 is bijvoorbeeld al versneld en dat zal waarschijnlijk enige verstoring van de gezondheid, het ritme en het functioneren van organen veroorzaken.

ZOMER
Het lenteseizoen verwarmt de aarde en de oceanen, en veel stoom verdampt en stijgt naar de lucht om wolken te vormen die de zomer maken. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in het menselijk lichaam: de lentewarmte warmt op of smelt het slijm van het lichaam en het bloed en water beginnen dan in de zomer actiever door het hele lichaam te circuleren. De lichaamscellen en organen ontwaken uit de lange winterslaap en komen weer tot leven.

Daarom komt het zomerseizoen overeen met de volwassen levensfase in relatie tot de klok van het menselijke levensseizoen. In de zomer neemt de energie toe, bloeien bloemen en bloeien de mensen en dieren op. De zomer is het warmste en droogste seizoen. De zon droogt de aarde zeer krachtig op en verwarmt de oceanen. Door de zomerse hitte zijn mensen gewend koude dranken te drinken en dunne (of minder) kleding te dragen. Warme en koude dranken en veel zweten verminderen de hoeveelheid mineralen in het lichaam en duwen de metabolische kracht van het lichaam elke dag naar buiten. Mensen voelen zich fris hoewel ze veel lichaamsenergie verliezen, wat de oorzaak wordt van aandoeningen zoals obesitas, bloedcirculatie, artrose, artritis en chronische slechte spijsvertering enz. Of het nu regenachtig, vochtig of droog klimaat is, deze verschillende aspecten van het klimaat vertonen uiteindelijk externe hitte, maar brengen interne kou met zich mee die de oorzaak worden van indigestie en chronische slijmaandoeningen.

VOEDINGSADVIES VOOR DE ZOMER
Om het verlies van lichaamsenergie als gevolg van het droge en hete seizoen te compenseren, moet men, als tegengewicht voor dieet en gedrag, eten en drinken consumeren met milde verkoeling en verse eigenschappen die de externe zonnewarmte verminderen maar de interne spijsvertering beschermen. Advies is om bijvoorbeeld gekookte groenten, salade, vers fruit, rijst, pasta zoals spaghetti, brood, een beetje geitenvlees en rundvlees consumeren. Gedroogd fruit en olijfolie zijn ook goed.

DRANKEN
Bij het ontbijt is het van belang om koud water of op kamertemperatuur drinken, mousserende dranken, vruchtensappen, hete of warme gekookte thee en warm gekookt water. Over het algemeen is het verstandig voldoende water te drinken om het lichaam in stand te houden, en mag men een beetje lichte wijn of alcohol drinken.

VERMIJDEN
Vermijd tijdens de zomer een overmatige consumptie van alcohol, zoetigheden en ijs en vooral de koude dranken of etenswaren die gedurende lange tijd in de koelkast of in de vriezer worden bewaard. Tijdens dit seizoen is het ook beter om sterk gekruid voedsel, sterke alcohol, melk en melkproducten, droog vlees en worst, te gaar of gebakken voedsel te vermijden. Het teveel aan koud water uit de koelkast of dranken met veel ijs dient vermeden te worden. Het consumeren van te koude dranken als men het warm heeft, is gevaarlijk omdat het de keel en maag bevriest. Het kan leiden tot een slechte spijsvertering, maagproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, verkoudheid en griep, sinusitis, enz.

LEEFSTIJL
Het teveel aan koude dranken en koude etenswaren is in dit seizoen niet goed, zelfs niet als het warm weer is. Koel of op kamertemperatuur nemen is veiliger en helpt de organen en het lichaam te kalmeren. Mensen met een galconstitutie (vuurtypes) en de neiging tot bijhorende symptomen moeten zichzelf niet te veel aan de zon blootstellen, omdat de hitte van de zon gemakkelijk doordringt en hen verbrandt en irritaties, hoofdpijn, verlaging van de bloeddruk enz. Veroorzaakt. De lichaamstemperatuur moet enigszins warm worden gehouden door dunne kleding zoals katoen of linnen. Gebruik bij voorkeur niet te veel synthetische kleding als de temperatuur te hoog is. Het is belangrijk aandacht te schenken aan voeding en gedrag om de spijsvertering in stand te houden om een ​​gezond en sterk immuunsysteem te ontwikkelen en om onevenwichtigheden in het volgende seizoen te voorkomen.

GEVOLGEN VAN VERKEERDE VOEDING EN LEEFSTIJL TIJDENS DE ZOMER
De externe warmte, gecombineerd met een ongunstig voedsel en gedrag, zou kunnen veranderen in krachtige omstandigheden of factoren die de galaandoeningen verergeren, vooral voor mensen met een gal- of gal (vuur) + wind-constitutie.

Je gezondheid is jouw eigen verantwoordelijkheid, het bovenstaande algemene advies is niet gericht op het individu en biedt geen garantie voor het oplossen van psychische of fysieke klachten. Indien je klachten of symptomen ervaart, of je meer wilt weten hoe je deze in balans kunt brengen, kun je het beste een vedisch consult plannen. In het volgende blog bericht zal ik algemeen advies voor het herfst seizoen beschrijven. 

Foto: Pixabay
Een fijne zomer gewenst!

Share This